A 25. pont: bankadó

Minden, amit a bankadóról tudni kell, és érdemes.

Zűrök a bankadó körül?

2010.09.29. 10:23 | bennfentes9 | Szólj hozzá!

A bankadó első részletét holnapig, a másodikat december 10-éig kell befizetniük a költségvetésbe egyes pénzügyi szervezeteknek, csakhogy kit mekkora adófizetési kötelezettség terhel, a törvény alapján nem teljesen egyértelmű.

A Világgazdaságnak nyilatkozó Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young szakértője szerint nem világos, a kamateredményt vagy a kamatkülönbözetet kell-e figyelembe venni az adóalap meghatározása során, márpedig van olyan cég, ahol ez 600 millió forint különbséget jelent. Abban pedig a számviteli szakértők véleménye tér el egymástól, hogy az adót melyik negyedévre kell elszámolniuk a cégeknek.

Az OTP kalkulációi szerint a pénzügyi szervezetek tegnap elfogadott különadója miatt a csoporttagok idén 36 milliárd forintot fizetnek majd be az államkasszába. Mivel ezzel az összeggel csökkenthető az adóalap, a várható negatív adózott eredményhatás 29 milliárd forintos lesz. Az OTP (36 milliárd), a K&H (16,2 milliárd), az MKB (13,8 milliárd), a CIB (12,8) milliárd) és az Erste (12,7 milliárd) holnap befizeti kötelezettségének felét. A bankok nem adóként, hanem működési ráfordításként könyvelik el a terhet - olvasható a portfolio.hu-n.

A bejegyzés trackback címe:

https://bankado.blog.hu/api/trackback/id/tr732331674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása